Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Φτιάξτε μόνοι σας ποτά με ηλεκτρολύτες!!

                                 


Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού και κυρίως τώρα το καλοκαίρι που η εφίδρωση είναι αυξημένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως έντονο περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική, συμμετοχή σε κάποιο άθλημα (π.χ. Beach volley), η εφίδρωση είναι ακόμα πιο έντονη. Όταν ασκούμαστε σε μεγάλο βαθμό, χάνουμε ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα μας, τους οποίους όμως θα πρέπει να αναπληρώνουμε με την κατανάλωση υγρών.

 Τι είναι όμως ο ηλεκτρολύτης;

Ηλεκτρολύτη ονομάζουμε μια ουσία η οποία όταν βρίσκεται μέσα σε ένα διάλυμα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Το διάλυμα αυτό ονομάζεται ηλεκτρολυτικό διάλυμα. Τα οξέα, οι βάσεις και τα άλατα είναι ηλεκτρολύτες και συνήθως διασπώνται σε ιόντα, τα οποία φέρουν είτε θετικό (κατιόντα), είτε αρνητικό (ανιόντα) ηλεκτρικό φορτίο. Οι σπουδαιότεροι ηλεκτρολύτες στα σωματικά υγρά είναι το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο, το διττανθρακικό ιόν, το θειικό ιον, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να δράσουν στην κυτταρική μεμβράνη και να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως στα νευρικά ερεθίσματα. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν και με άλλους τρόπους, ενεργοποιώντας ένζυμα για την ρύθμιση μιας ποικιλίας μεταβολικών διαδικασιών στα κύτταρα.

Προτάσεις για φυσικά ποτά με ηλεκτρολύτες

Εύκολο και γρήγορο
2 λίτρα  νερό (φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο)
¾ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
¼- ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¼ φλιτζάνι μέλι

Για..ξινά γούστα
¼ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
¼ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Χυμό από 1 ολόκληρο πορτοκάλι
1 λίτρο νερό

Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ
2 μπανάνες
2 κούπες καρπούζι ή φράουλες
1 φλιτζάνι νερό και πάγο
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Χυμός από ½ λεμόνι

Πηγή για τις συνταγές:http://annapolis-nutrition-fitness.com

1 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο για τους ηλεκτρολύτες και κατατοπιστικό για νέους αθλητές. Αρκεί πάντα να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή