Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΕΣ

Τι είναι μια μερίδα φαγητού;


Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να ξεχωρίζετε από μόνοι σας πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεστε.
Ο ιδανικότερος τρόπος για να το πετύχετε είναι ο συνδυασμός ενός καλού πρωινού, η κατανάλωση αρκετών ενδιάμεσων μικρών γευμάτων με φρούτα ή και χυμούς και το καλό μάσημα της τροφής θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε έναν προσωπικό ρυθμιστή όρεξης και κορεσμού και πολύ σύντομα θα δείτε ότι από μόνοι σας θα ξέρετε πόσο από το φαγητό που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο σας χρειάζεστε και πόσο όχι.
Για κάποια τρόφιμα όμως, όπως το κρέας, το ψάρι ή το τυρί καλό θα είναι να έχουμε μια αντίληψη πόσο περίπου χρειαζόμαστε από αυτές τις τροφές. Eπειδή θεωρούμε τη ζύγιση των τροφίμων μια ψυχαναγκαστική μέθοδο θα σας δώσουμε ένα τρόπο να υπολογίζετε τις ανάλογες μερίδες με βάση τη σωματική σας διάπλαση.
Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού των μερίδων με βάση τη σωματική μας διάπλαση, είναι ο εξής:
Για να υπολογίσουμε τη μερίδα του κρέατος σχηματίζουμε ένα κύκλο, ενώνοντας τους δείκτες και τους αντίχειρες των χεριών μας. Ο κύκλος αυτός που σχηματίζεται και με πάχος περίπου όσο το πάχος των δεικτών, είναι περίπου όσο μια μέτρια μπριζόλα χωρίς το κόκαλο.Στον ίδιο όγκο χωράνε δύο ή τρία μικρά μπιφτέκια ή ένα μικρό ή μεγάλο στήθος κοτόπουλο, ανάλογα πάντοτε με το μέγεθος των δακτύλων κάθε ανθρώπου.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε και την ποσότητα μιας μερίδας ψαριού, μόνο που αυτή τη φορά αντί τους δείκτες θα χρησιμοποιήσουμε τον μεγαλύτερο κύκλο που σχηματίζουν οι αντίχειρες με τους μέσους των δακτύλων. Φανταστείτε λοίπον αυτό το μέγεθος, σαν ένα ψάρι, χωρίς το κεφάλι και την ούρα ή σαν ένα φιλέτο πέρκας ή ξιφία ή σολωμού. Με απλά λόγια, επειδή το ψάρι είναι λιγότερο λιπαρό από το κρέας, πάντα μπορούμε να φάμε λίγο περισσότερο.
Με ένα διαφορετικό σχηματισμό των δακτύλων μπορούμε να υπολογίσουμε τη μερίδα του τυριού. Αν ενώσουμε τα τρία δάκτυλα: δείκτη, μέσο και παράμεσο σχηματίζουμε από τη βάση των δακτύλων μέχρι την κορυφή τους ένα όγκο περίπου σαν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή ακόμα πιο απλά σαν ένα κομμάτι τυρί φέτα που βάζουμε, για παράδειγμα, στη χωριάτικη σαλάτα. Αν το τυρί είναι πολύ σκληρό όπως η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι υπολογίζουμε τη μερίδα με βάση τον όγκο που καταλαμβάνουν ο δείκτης και ο μέσος. Και αυτό γιατί όσο πιο σκληρό είναι ένα είδος τυριού τόσο περισσότερο λίπος περιέχει.
Το μέγεθος μιας πατάτας όπου θα αναφέρεται, θα το υπολογίζουμε σαν τον όγκο μιας μπάλας του τένις.
Όπου θα αναφέρεται η ποσότητα ενός φλιτζανιού θα αναφέρεται στον ίδιο όγκο που καταλαμβάνει και ένα απλό κεσεδάκι γιαουρτιού βάρους 150-200 γραμ.
Όλες οι άλλες ποσότητες θα αναφέρονται σε κουταλάκια του γλυκού ή κουταλιές της σούπας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου