Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τα light προϊόντα μας βοηθάνε να χάσουμε βάρος..ή μήπως όχι..;;;




Καταρχήν ένα προϊόν ονομάζεται light εφόσον οι θερμίδες που περιέχει είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας. Η μείωση αυτή δεν πρέπει να βασίζεται σε μείωση πρωτεϊνών.
Light χαρακτηρίζονται επίσης τα προϊόντα των οποίων το δραστικό συστατικό ή το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο της ισχύουσας νομοθεσίας. Όταν βγει το προϊόν στην αγορά θα πρέπει να αναφέρει πάνω στην συσκευασία σε ποιο συστατικό αναφέρεται ο χαρακτηρισμός light.

Κατηγορίες light προϊόντων

1) Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος
π.χ. 0% γάλα ή γιαούρτι

2) Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος που περιέχουν υποκατάστατα λίπους
π.χ. η Οlestra είναι ένα υποκατάστατο λίπους που δεν προσθέτει λίπος, θερμίδες ή χοληστερίνη στα προϊόντα. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή προϊόντων που περιέχουν υψηλά ποσοστά λίπους, όπως πατατάκια, μειώνοντας έτσι την περιεκτικότητα τους σε λίπος.

3) Προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης
π.χ. προϊόντα που περιέχουν ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και το ακεσουλφαμικό κάλιο

4) Οινοπνευματώδη ποτά στα οποία έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα αλκοόλ ή και όλο το αλκοόλ
π.χ. μπύρες light

5) Προϊόντα χαμηλά σε νάτριο

Όχι στην υπερκατανάλωση

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι τα light προϊόντα αδυνατίζουν ανεξαρτήτως της ποσότητας που θα καταναλώσουν και πολλές φορές τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα αντίστοιχα πλήρους περιεκτικότητας τρόφιμα. Επίσης, συχνά αυξάνουν τις ποσότητες των υπόλοιπων τροφίμων, θεωρώντας ότι έχουν περιθώριο για περισσότερη κατανάλωση. Τα παραπάνω όμως, δεν οδηγούν στην μείωση βάρους αλλά στην πρόσληψη βάρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ορισμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, σοκολάτες μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπη αλλά όχι πάντα σε θερμίδες. Παρόλα αυτά τα προϊόντα light μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την πρόληψη ασθενειών εφόσον καταναλώνονται σωστά. Σκοπός είναι να αντικαθιστούν τα αντίστοιχα κανονικά προϊόντα και όχι να υπερκαταναλώνονται.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου