Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Λόγοι αύξησης βάρους



Σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι λένε πως όταν είναι χαρούμενοι δεν τρώνε και το βάρος τους σταθεροποιείται, ενώ παχαίνουν όταν νιώθουν στεναχωρημένοι. Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται πολύ απλά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί γνωστοί λόγοι που συντείνουν στο να είναι κανείς παχύσαρκος. Αν κρατάς ημερολόγιο με τις καθημερινές σου σκέψεις, αισθήματα και γεγονότα, θα καταλάβεις ποιοι από τους λόγους αυτούς σε αφορούν.

Ασταθής διατροφή: Η καλή διατροφή έχει ποικιλία και ισορροπία. Μπορεί να μην γνωρίζεις πόσο συχνά επιλέγεις τύπους φαγητών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη. Για δύο βδομάδες γράψε στο ημερολόγιο σου τι ακριβώς τρως. Μετά διάβασε όσα έχεις γράψει προσεκτικά. Πόσες ημέρες δεν ήπιες γάλα ή δεν έφαγες φρούτα και λαχανικά; Πόσες μέρες έφαγες γλυκά ή ήπιες με φίλους; Πόσες μέρες δεν έφαγες δημητριακά ή ψωμί ολικής αλέσεως;

Δεν ασκείσαι αρκετά: Πολλοί είναι αυτοί που μόνιμα νιώθουν πως δεν τρώνε παραπάνω απ’ ότι τρώνε οι φίλοι τους ή η οικογένεια, αλλά παχαίνουν περισσότερο. Πιθανόν ο οργανισμός δεν καταναλώνει αρκετή ενέργεια, δηλ. προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε. Αποκτήστε κάποια φυσική δραστηριότητα. Αν δεν σας αρέσει στο γυμναστήριο μπορείτε να παίζετε βόλεϊ ή μπάσκετ με τις φίλες σας ή να πηγαίνετε να τρέξιμο 4-5 φορές την βδομάδα ή ακόμα και περπάτημα, αν όχι κάθε μέρα, τότε 4-5 φορές την βδομάδα από 40-60 λεπτά.

Βαρεμάρα και κατάθλιψη: Σημείωσε στο ημερολόγιο σου την ώρα που έφαγες, τι έφαγες και πόσο πεινούσες. Σημείωσε επίσης το λόγο που έφαγες, αν δηλαδή σου προσέφεραν φαγητό, ήταν ώρα να φας, αν δηλαδή σταμάτησες κάτι που δεν ήθελες για να φας, ήσουν νευριασμένη. Το να τρως για να νιώσεις καλύτερα μπορεί να σου προσφέρει ικανοποίηση αλλά για λίγο. Αν νιώθεις στεναχώρια ή κατάθλιψη με την κατάσταση σου, το να τρως θα επιδεινώσει το πρόβλημα και γι αυτό πρέπει να δεις γιατρό.

Κακές διατροφικές συνήθειες: Το πώς και πόσο τρως μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος, ειδικά αν δεν έχεις προκαθορισμένο χρόνο γευμάτων. Τρως όταν δεν έχεις τι άλλο να κάνεις ή όταν νιώθεις πιεσμένη; Τρως σε ένα fast food όταν δεν έχεις χρόνο για κανονικό γεύμα; Το ημερολόγιο σου θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις όλα τα παραπάνω.


Γενετική σύνδεση: Αν οι γονείς σου είναι παχύσαρκοι, μπορεί να έχεις κληρονομήσει αυτήν την τάση σου. Για να εκδηλωθεί όμως η οποιαδήποτε προδιάθεση στην παχυσαρκία πρέπει να επιδράσουν και  μη γενετικοί παράγοντες, όπως η αυξημένη πρόσληψη και κακής ποιότητας θερμίδων και η έλλειψη άσκησης.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου