Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μύκητες των ποδιών

Οι μύκητες βρίσκονται παντού,στο έδαφος,στην άμμο και τα φυτά. Συνυπάρχουν στις κοιλότητες του δέρματος μας σε κατάσταση αδράνειας. Κάτω όμως από κατάλληλες συνθήκες μπορούν να γίνουν παθογόνοι,δηλαδή όταν υπάρχει κάποια νόσος ή μείωση της άμυνας του οργανισμού διαταράσσεται η σχέση δέρματος και μύκητα με αποτέλεμσα την εκδήλωση μυκητίασης.
Ο μύκητας πρέπει να βρεί το δέρμα καθαρό,βρεγμένο ή διαβρωμένο για να αποτελεί το άριστο υπόστρωμα ανάπτυξης.
Παράγοντες προδιάθεσης μίας μυκητίασης:
1)Μηχανικοί παράγοντες(τραύματα,στεγανοποίηση μιας περιοχής)
2)Διαιτητικοί παράγοντες(αβιταμίνωση,υποσιτισμός)
3)Φυσιολογικοί ειδικοί παράγοντες(κύηση,γηρατειά)
4)Διάφορα νοσήματα(διαβήτης,ενδοκρινοπάθειες,AIDS,ηπατίτιδα)
5)Ανοσολογική ανεπάρκεια (συγγενείς ή επίκτητη)
6)Κακοήθη νοσήματα(λευχαιμία,γενικά καρκινώματα)
7)Διάφορα φάρμακα(αντιβιοτικά,κορτικοείδη,αντισυλληπτικά)

Η ονυχομυκητίαση προσβάλει σχεδόν πάντα τους ενήλικες και συνυπάρχει με μυκητιάσεις των ποδίων. Προκαλείται από παράσιτα που εισχωρούν στο δέρμα από κάποιο άνοιγμα του υπονυχίου.   Το υγρό και το θερμό κλίμα βοηθάει στην ανάπτυξη τους.
Επίσης πιθανή αιτία πρόκλησής τους είναι και η συχνή χρήση λαστιχένιων γαντιών. Ο προπομπός αυτού του φαινομένου είναι η δυσχρωμία του νυχιού που πολλές φορές εξελίσσεται και σε μούχλα,  η οποία στην αρχή είναι ορατή λόγω του κιτρινοπράσινου χρώματος της. Σταδιάκα αυτή η δυσχρωμία μπορεί να επεκταθεί σε όλο το νύχι. Παράλληλα αυξάνεται η συγκέντρωση κερατίνης με αποτέλεσμα το νύχι να ανασηκώνεται από την κοίτη του(ονυχόλυση). Στο αρχικό στάδιο η μούχλα είναι εύκολο να απομακρυνθεί με μια λίμα,επειδή η πρώτη μόλυνση είναι ως επί το πλείστον επιφανειακή. Αν όμως απλωθεί,έχει ως αποτέλεσμα να μολύνει τις βαθύτερες στοιβάδες του νυχίου,να γίνει εύθραυστο και να σπάει.
Ονυχόλυση
Στη βλάβη αυτή παρατηρείται η αποκόλληση του νυχιού από την κοίτη του. Η αποκόλληση ξεκινάει από το ελέυθερο άκρο και συνεχίζει σταδιακά μέχρι τη ρίζα. Το αποκολλημένο νύχι μπορεί να έχει διάφανο ή λευκό χρώμα αλλά πολλές φορές φαιοκίτρινο,υποπράσινο ή και πράσινο έντονο γιατί μπορεί τα εισερχόμενα μικρόβια να προκαλέσουν μούχλα. Η ονυχόλυση μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό,σε ψωρίαση ή σε κάποιο λειχήνα,σε νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε διάφορα σύνδρομα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου