Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Γιατί “κολλάει” η ζυγαριά ενώ κάνουμε δίαιτα;

Μετά την αρχική απώλεια βάρους, με το πέρασμα των εβδομάδων η μείωση του επιβραδύνεται και συχνά σταματά ενώ συνεχίζετε να τηρείτε το πρόγραμμα που σας έδωσε ο διαιτολόγος σας. Παρακάτω παραθέτονται  μερικοί λόγοι  για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

  •  Αρχικά να θυμάστε ότι το σώμα σας δεν είναι μηχανή. Κάθε σώμα αντιδρά διαφορετικά σε μία δίαιτα και μην συγκρίνετε ποτέ την πορεία σας σε μια δίαιτα με την πορεία κάποιου άλλου.
  •  Το χάσιμο κιλών δεν είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της επιτυχίας μιας δίαιτας. Το πιο σημαντικό σε μια δίαιτα είναι το χάσιμο λίπους. Πολλές φορές μπορεί η ζυγαριά να έχει μείνει στάσιμη, αλλά εσείς να έχετε χάσει λίπος, να χάνετε εκατοστά από την περιφέρεια, την μέση σας, γι’ αυτό αν μπορείτε κάντε λιπομέτρηση αλλιώς πάρτε μια μεζούρα και παρακολουθείστε την πρόοδο σας.
  •  Όταν μειώνουμε την πρόσληψη τροφής, ο οργανισμός μας το δέχεται σαν απειλή και μειώνει το ποσοστό του μεταβολισμού, σταματάει δηλαδή να ξοδεύει ενέργεια, κάνοντας οικονομία στην διαχείριση των αποθεμάτων ενέργειας.
  • Κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης στις γυναίκες αλλά και μία εβδομάδα πριν από αυτή, παρουσιάζεται κατακράτηση υγρών που μπορεί, μόνο προσωρινά όμως, να  σταματήσει την μείωση βάρους. Με το τέλος της περιόδου το σώμα αποβάλει αυτά τα υγρά και η ζυγαριά μετακινείται προς τα κάτω.


 Μερικά tips που μπορείτε να κάνετε για να ξαναρχίσετε να χάνετε βάρος:

  • Καταρχήν,  θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά το διαιτολόγιο, το οποίο  θα πρέπει να είναι ισορροπημένο δηλ. να εμπεριέχει όλες τις ομάδες τροφίμων  και να περιλαμβάνει 5-6 γεύματα ημερησίως.
  •  Αν δεν γυμνάζεστε τότε αρχίστε να γυμνάζεστε. Δεν εννοείται απαραίτητα το γυμναστήριο αλλά κάποια φυσική δραστηριότητα όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορό.
  •  Αν ήδη έχετε κάποια φυσική δραστηριότητα για παράδειγμα περπάτημα, τότε να περπατήσετε μισή ώρα παραπάνω, ανεβείτε μια ανηφόρα.
  • Αν γυμνάζεστε  τότε αλλάξτε το είδος της άσκησης για παράδειγμα αν κάνετε περισσότερο αναερόβια άσκηση τότε αυξήστε την αερόβια. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την διάρκεια ή να αλλάξετε την ένταση της άσκησης.

Κάντε 1-2 μέρες διάλειμμα από την δίαιτα και μετά συνεχίστε την.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου