Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα super φρούτα είναι εδώ!




Φυτική δύναμη στην αισθητική και στη διατροφή
Κάποτε αποτελούσαν το μυστικό των σταρ του hollywood για περισσότερη ενέργεια, ομορφιά και μακροζωία: τα αποκαλούμενα "super φρούτα". Οφείλουν την περίοπτη θέση τους κυρίως σε μια ομάδα ουσίων, η οποία τα καθιστά επίσης εξαιρετικά πολύτιμα για την αισθητική.

Ως super φρούτα αναφέρονται συνήθως τα φρούτα που έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάποια άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κατακτούν  την "εξέχουσα θέση "τους από την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Στα super φρούτα, τα οποία εν τω μεταξύ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά, περιλαμβάνονται τα μούρα Goji, τα κόκκινα σταφύλια, το ιπποφαές, τα κεράσια acerola, η παπάγια και το ρόδι. Μαζί με τους πυρήνες σταφυλιών (έλαιο), οι καρποί παπάγιας και ροδιού χρησιμοποιούνται πλέον εντατικά στα καλλυντικά.

Κάτω από το μικροσκόπιο
Ο όρος super fruit χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική κατά τα έτη 2004-2005 και έγινε ιδιαιτερα δημοφιλής μέσο του βιβλίου "super foods" το οποίο περιγράφει 14 τρόφιμα που έχουν  ιδιαίτερο όφελος για την υγεία. Ένας αυξανόμενος αριθμός φρούτων ερευνάται προς τις "super ιδιότητες." Τα αποτελέσματα και τα επιστημονικά στοιχεία ήταν εντυπωσιακά. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι παραγωγοί τροφιμών και χαπιών βιταμινών που ενισχύουν την υγεία εκμεταλλεύτηκαν τα πορίσματα και συνέλαβαν στην αύξηση της ζήτησης. Ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ένα μεγαλο ποσοστό των εντοπιζόμενων "super φρούτων" έπαιζαν εδώ και χιλιάδες χρόνια σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας και της Αφρικής.

ΜούροGoji
Το μούρο Goji είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και Β,ιχνοστοιχεία και πολυσακχαρίτες. Στα καλλυντικά, τα υδατικά εκχυλίσματα των μούρων Goji χρησιμοποιούνται κυρίως λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής τους δράσης.

Κόκκινα σταφύλια
Τα εκχυλίσματα από σταφύλια ή πυρήνες σταφυλιών χρησιμοποιούνται συχνά στα καλλύντικα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε δραστικά συστατικά. Εδώ όμως, το χρώμα των σταφυλιών παίζει σημαντικό ρόλο. Ως super φρούτα  ευννοούνται κυρίως τα κόκκινα  σταφύλια. Αυτό οφείλεται στις πολυτιμές ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν σκούρο χρώμα στον καρπό. Ακόμη ισχυρότερη δράση υπόσχεται η ρεσβερατρόλη, μια πολυφαινόλη, η οποία υπόσχεται προληπτική δράση ενάντια στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.

 Ιπποφαές  
Το ιπποφαές κατατάσσεται στα super φρούτα κυρίως λόγω της ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ αυτή των πορτοκαλιών ή των λεμονιών. Εξίσου σημαντικά συστατικά είναι το β-καροτένιο και η τανίνη. Ο πολτός του φρούτου περιέχει εώς και 5%έλαιο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυσική βιταμίνη C και το κιτρινωπό του χρώμα,ο χυμός από ιπποφαές χρησιμοποιείται συχνά σε φυσικά καλλυντικά. Στα υψηλής ποιότητας προιόντα περιποίησης του δέρματος χρησιμοποιείται επίσης, το σπάνιο φυτικο του έλαιο.

Κεράσια Acerola
Παρόμοια με το ιπποφαές είναι και τα κεράσια acerola. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Tο κεράσι acerola περιέχεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στα καλλυντικά. Εκτός από τη βιταμίνη C, περιέχουν επίσης, προβιταμίνη Α, βιταμίνη Β1 και Β2, νιασίνη και ιχνοστοιχεία.

Παπάγια
H παπάγια έχει μακρά παράδοση και εισήχθηκε από τη Ν.Αμερική στην Ισπανία και στν συνέχεια στην Ευρώπη ως φυτό θαύμα. Ακριβώς πάνω στον κορμό βλασταίνουν κίτρινα και ελαφρώς οβάλ γιγάντια φρούτα τα οποία μοιάζουν με πεπόνια. Η σάρκα τους είναι βουτηρώδης, περιβάλλεται από σκληρό φλοιό και έχει γλυκιά γεύση. Οι σπόροι μοιάζουν με μαύρο πιπέρι και έχουν έντονη γεύση. Eκτός από λυκοπένιο,β-καροτένιο, ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες, η παπάγια περιέχει το ένζυμο παπαϊνη, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά. Χάρη στην πρωτεολυτικη δράση του, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα υγιή και ενεργά κύτταρα του δέρματος δεν επηρεάζονται απο το ένζυμο. Το αποτέλεσμα είναι μια απαλή απολέπιση και ανάπλαση του δέρματος.Τα ενεργά συστατικά της παπάγιας προωθουν επίσης, την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος και να προωθούν την ενίσχυση και τη σύσφιξητων ιστών.

Ρόδι 
Το εκχύλισμα ροδιού έχει αναγνωριστεί ως χυμός υγείας στις ΗΠΑ και οι εξαιρετικές του ιδιότητες χρησιμοποιούνται και στα καλλυντικά. Τα ρόδια περιέχουν μια ποικιλία βιοδραστικών ουσιών. Περιέχουν πολυφαινόλες, φλαβονοείδη, φαινολικα οξέα αλλά και κάλιο, ασβέστιο, σιδηρο και βιταμίνη C. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ουσίες και ξεπερνά σημαντικά τη δράση του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και της βιταμίνης C από το χυμό πορτοκάλιού. Τα εκχυλίσματα ροδιού συμβάλουν στην ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας του δέρματος και προστατεύουν  τα κύτταρα του δέρματος απο τις σκλήρες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το υψηλής ποιότητας εκχύλισμα ανήκει στα αντιρρυπαντικά συστατικά, τα οποία έχουν σήμερα ευρεία χρήση στον τομέα των καλλυντικών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου