Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Το ιπποφαές στη διατροφή μας

 Οι καρποί του ιπποφαούς συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φρούτα με την πιο υψηλή διατροφική αξία και περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κυμαίνεται από 100-2.500 mg/100g καρπών. Επίσης περιέχει και τις βιταμίνες Α, Β1 ,Β2, Β9, Ε (160mg/100g καρπών) και P. Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (ιδιαίτερα γλυκοβουλίνη και αλβουμίνη) και επίσης καροτίνη, λιπαρά οξέα (συμπεριλαμβανομένων των Ωμέγα 3,6,7 και 9), αμινοξέα, οργανικά οξέα φυτοστερόλες, τοκοφερόλες, τοκοτριενόλες,μέταλλα και φλαβονοειδή. Τα σάκχαρα του μπορούν να φτάσουν το 13%. Τα φλαβονοειδή στα φύλλα ανέρχονται σε 310-2100 mg/100g φύλλων που έχοθν στεγνώσει σε αέρα και σε 120-1000mg/100g φρέσκων καρπών. Τα καροτενοειδή ανέρχονται σε 30-40 mg/100g νωπών καρπών,ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται το λυκοπένιο.
 Tο φυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης διατροφικής αξίας αλλά και της φαρμακευτικής χρήσης.Το λάδι του ιπποφαούς είναι εγκεκριμένο για ιατρική χρήση στη Ρωσία. Στην Κίνα συμπεριλήφθηκε το 1997 στον κατάλογο των εγκεκριμένων φαρμάκων. Περισσότερα από δέκα φάρμακα έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται στις παραπανω χώρες.
Οι πιο σπουδαίες φαρμακολογικές χρήσεις του λαδιού του ιπποφαούς περιλαμβάνουν: αντιφλεγμονωδη δράση,καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιμικροβιακή δράση βακτηρίων, αντιγήρανση, ανακούφιση από πόνους, ενίσχυση τησ αναγέννησης των ιστών, θεραπεία σε έλκητου πεπτικού συστήματος ,θεραπεία εγκαυμάτων, έκζεμα, δερματίτιδες και αποκατάσταση τραυμάτων και αντικαρκινική δράση.
 Έρευνα της βάσης δεδομένων του National Institute of Health αποκάλυψε την ύπαρξη 202 αναφορών σε επιστημονικές δημοσιεύσεις ιατρικού περιεχομένου που αναφέρονται σε προιόντα του ιπποφαούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου